Hieronder vindt u beknopte informatie over de historie van de Grote– of Sint Nicolaaskerk.
DE GROTE OF ST. NICOLAASKERK TE MUIDEN
Geschiedenis van het kerkgebouw.
Omstreeks 1150 moet op de plaats van
het huidige gebouw een Romaanse kerk
zijn gebouwd die bestond uit een toren,
een schip (zander zijbeuken) en een koor.
De toren, ruim 28 meter hoog en geheel
uit tufsteen opgetrokken, heeft de eeuwen overleefd en is nu dus ongeveer 850 jaar oud. Het schip en het koor, die oorspronkelijk kleiner en lager waren, zijn rond 1425 vervangen door het huidige Gotische bouwwerk, dat aan de bestaande toren werd vastgebouwd.
Men vermoedt dat daarbij eerst het oude koor gesloopt is en dat de daarvan afkomstige tufsteen gebruikt is voor de buitenbekleding van de muren van het nieuwe koor. Voor de binnenzijde van de muren werden bakstenen gebruikt.
Nadat het nieuwe koor voltooid was, brak men het oude schip af, bouwde twee zuilenrijen op de plaats van de oude muren en gebruikte de vrijgekomen tufsteen weer voor het bekleden van de buitenmuren van het nieuwe schip. Ook hier is de binnenzijde van de muren van baksteen. Deze vreemde combinatie van materialen (tufsteen werd in de twaalfde eeuw nog gebruikt, baksteen vanaf de vijftiende eeuw) en nog andere bouwkundige aanwijzingen vormen de basis voor bovenstaande theorie. Het onderhoud van het kerkgebouw is in de loop der eeuwen niet altijd optimaal geweest. Grote zorgen baarden met name steeds weer het dak en de goten. Rond 1815 was de kerk zo vervallen dat men ernstig overwogen heeft het gebouw maar af te breken. In 1822 werd van het Hoogheemraadschap van de Zeedijk beoosten Muiden een zeildoek geleend om er een groot gat in het dak mee te bedekken. In 1834 werd een deel van het interieur verwoest door een brand onder het orgel. En in 1920 was de preekstoel niet te gebruiken als het regende: het hemelwater viel er vrijelijk op neer. Door vele ingrijpende reparaties en restauraties (waarvan driemaal in deze eeuw: 1921-1928: restauratie torenspits, consistoriekamer en interieur, 1971-1975: exterieur en orgel en 1994-1999: dakbedekking en interieur) is het kerkgebouw dankzij subsidies en bijdragen van kleine luiden voor het nageslacht bewaard.